Az UNDERGROUND Polgári Sportlövész Egyesület keretein belül versenyzési lehetőséget biztosítunk minden tagunk számára. Egyesületünk tagja a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetségnek és a Magyar Sportlövők Szövetségének is, így tagjaink bármely országos sportági szakszövetségnél kiválthatját versenyengedélyeiket.

A versenyengedélyek kiváltásában, az azokhoz kapcsolódó ügyintézésben teljes körű segítséget nyújtunk tagjaink részére, legyen szó új engedély kiváltásáról, a régi megújításról vagy átigazolásról.  

A minősítő versenyeken való részvétel különösen fontos egy sportlövő számára, tekintve, hogy a minősítés megszerzése feltétele a sportcélú lőfegyvertartásnak. A sportlövő érdeklődésnek megfelelően több lövészeti ág közül is választhat, melyben minősítést szerezhet. A sportlövészet klasszikus ága pontlövészet, mely olimpiai sportág, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a dinamikus lövészet versenysorozatai.

 

GYORSPONT LÖVÉSZET:

A gyorspont lövészet lényege a precíz fegyverkezelés, és a minél pontosabb célzás. A lövéseket álló testhelyzetben, egy vagy kétkezes fegyverfogással támaszték, és bármilyen külső segítség használata nélkül kell végrehajtani a 15 és 25 méteres távolságban elhelyezett lőlapokra. A lőlap köregységekre van osztva. A köregységek a lőlap közepe felé egyre kisebbek, azonban az értékelés során a kisebb köregységben elért találat több pontot ér.

A versenyzők vezényszóra elfoglalják helyüket a lőállásban, majd a kihelyezett próba lőlapra 1 perc lőidőn belül tetszőleges számú próbalövést adhatnak le. A próbalövéseket egy próba lőlapba, az értékelt sorozatokat 1db vagy 3 db értékelt lőlapba kell leadni.

Minden egyes sorozatot vezényszóra kell elkezdeni, és a lőidő leteltét jelző hangjelzés előtt kell befejezni. A lőidő sosorzatonként 25 másodperc. Értékelt sorozatonként csak 5 lövés adható le. A lőidő lejárta után leadott, valamint a többletlövések, büntetést vonnak maguk után. A 3. értékelt sorozat után a versenyzők megnézhetik (fényképezhetik) a lőlapjukat, de nem érhetnek azokhoz. A Versenybírók (vagy a kijelölt segítők) a lőlapokat leveszik, és értékelésre átadják az Értékelő bírónak. Az győz, aki minél több pontot ér el a leadható 15 lövésből.

 

IPSC:

Napjainkban mintegy 80 országban űzik e szép sportot, sokan igazolt versenyzőként, de közel kétszer annyian szabadidős elfoglaltságként. Nyugat-Európa országaiban, élükön Német- és Franciaországban már régen meghonosodott, és jelenleg a sport kelet felé terjeszkedik.

A sport alapötlete az volt, hogy a törvénytisztelő, önvédelmi fegyvert birtokló emberek számára gyakorlási lehetőséget biztosítsanak, ahol megtanulhatják a fegyver helyes, és mindenekelőtt biztonságos kezelését, a szabályok legnagyobb része erre vonatkozik

Az IPSC lövészetben a versenyzőnek meg kell kísérelnie a pontosságot, az erőt és a gyorsaságot nyerő kombinációvá elegyítenie. A legtöbb lőfeladat közeli célokra irányul, ritkák a 25 méteres vagy még hosszabb céltávolságok. Uralni egy erős maroklőfegyvert nyilvánvalóan sokkal nehezebb, mint lőni egy kiegyensúlyozott, kis visszaható erejű céllövő pisztollyal, különösen ha a versenyző a maximális gyorsaság elérésére törekszik. Az idő ugyanis jelentős faktort képvisel, mivel a találati eredményt elosztják a végrehajtás idejével, hogy megnöveljék a lőfeladat okozta kihívást.

További fontos eleme a sportágnak a mozgásban végrehajtott lőfeladat. A legtöbb pályán ugyanis egynél több testhelyzet, illetve lőállás szerepel. Sokszor nincsenek is kijelölt lőállások, csupán a célok, illetve a különféle látás- és mozgáskorlátozó barikádok elhelyezése szab fizikai korlátokat. A versenyző szabadon kiválaszthatja a neki legjobban megfelelő, leghatékonyabb végrehajtási módszert. Sokszor ajtókat, ablakokat kell kinyitni, hogy a mögöttük levő célok megtámadhatók legyenek. Máskor egy adott (fém)cél eltalálása egy másik cél felbukkanását, illetve mozgásba lendülését okozza. Vannak büntető célok, amelyek eltalálásáért komoly pontlevonás jár.

Ez a sport elsősorban biztonságos fegyverkezelésre, a fegyver tiszteletére, és olyan fegyelmezett viselkedésmódra tanít, amely nélkül elképzelhetetlen kellene legyen bármiféle lőfegyver kezelése, sőt még birtoklása is.

 

IDPA:

Az IDPA (International Defensive Pistol Association) Magyarországon nagyon fiatal sport, a rendőrség csak 2006-tól fogadja el a benne elért minősítéseket. Összetett, mivel a kihívás hármas: pontosan, gyorsan, biztonságosan kell lőni.

Noha a pontlövészetben is fontos a biztonságos fegyverkezelés, azonban statikusan, egyhelyben állva ez kisebb erőfeszítést igényel. Az IDPA ezeknél jóval dinamikusabb sport. Változatos és életszerű pályákon folyik a lövészet, ahol különböző testhelyzetekből (például fedezék mellett, fedezék felett, lehajolva ablakon át), különböző fegyverfogásokkal (általában két kézzel, néha egy, néha gyenge (bal) kézzel) kell lőni, a fegyverrel mozogni kell a kiépített lőpályán. Az IDPA versenyek fokozott biztonságát több fegyverbíró és szigorú szabálykönyvek alkalmazása kényszeríti ki, a szabálytalanul játszó versenyzőket kizárják, így a kezdő lövészek is gyorsan rákényszerülnek a maximális fegyverbiztonságra. Az győz, aki a leggyorsabb, de a pontatlan találatokért időbüntetés jár.

 

Versenynaptár megnyitása
VISSZA A FŐOLDALRA